Úvod / Praktická domácnost / Ostatní / Výhody žitného chleba
Výhody žitného chleba
- autor: Redakce
Žitný chléb z kvásku
Jedním z nejstarších receptů je právě kváskový chléb, kdy se místo droždí využívala voda smíchaná s žitnou moukou. Dnes se můžete setkat s různými druhů receptů. Vzhledem ke zvýšenému obsahu kyselin bránícím vzniku plísní, můžete u žitného chleba očekávat delší
trvanlivost.
Méně lepku
Kvásek můžete v současné době sehnat třeba pomocí sociálních sítí na internetu, kde si ho lidé vyměňují. Stačí si sehnat někoho z blízkého okolí a můžete se pustit do výroby domácího chleba.
Žitný kváskový chléb obsahuje v porovnání s jinými chleby méně lepku.
Stravitelnost žitného chleba je lepší
U žitného chleba je kladem lepší stravitelnost. Je to dáno tím, že při delším kynutí se snadněji rozkládá přirozeně přítomná kyselina fytinová. Společně s dalšími minerály vytváří tato kyselina hůře vstřebatelné sloučeniny ve střevech a navíc může z těla odvádět minerální látky. Pokud se využívá droždí, kynutí je rychlejší a nedochází k tak dobrému rozkladu kyseliny fytinové.
Jiná chlebová chuť
Chcete okusit něco jiného? Věřte, že kváskový chléb je zárukou jiné chlebové chuti – jemně kyselé. Příčinou jiné chuti jsou různé způsoby vedení kvásku. Poměr obsažených kyselin je různorodý, tím pádem je ovlivněna i výsledná chuť.
UPOZORNĚNÍ
Články a informace zveřejněné na stránkách stavoweb.cz nenahrazují odborné rady a analýzy a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto informací se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto informace byste měli konzultovat s konkrétním odborníkem na danou problematiku. Provozovatel stavoweb.cz odmítá a nepřijímá jakoukoliv odpovědnost za články, informace a prohlášení na těchto stránkách - stavoweb.cz.
Autor/zdroj fotografie: Pavel HanzalNáš tip
Reklamní odkazy.